Tiistaina, 18.8.2020

Harjoittelussa OSG:lla – Annina Vaahersalo

Työharjoittelu mainostoimisto OSG Agency kuvitus Annina Vaahersalo

Kuten olemme kaikki huomanneet, kevät ja kesä olivat toimistoilla poikkeuksellista aikaa. Se ei onneksi ole estänyt meitä saamasta erinomaisia harjoittelijoita! Jo aiemmin keväällä meillä aloitti trainee täysin etänä, ja toukokuussa harjoittelujaksonsa starttasi Annina Vaahersalo.

Annina tuli meille graafikkoharjoittelijaksi avoimin mielin, ja tämä reipas ja oma-aloitteinen nainen tarttui heti itsenäisesti hommiin. Yhteydenpito sujui mallikkaasti niin maililla kuin puhelimenkin päässä, mutta onneksi Annina pääsi harjoittelun puolivälissä moikkaamaan Helsingin-toimistomme väkeä, jottei koko harjoittelujakso olisi jäänyt etäyhteyksien varaan. Nyt harjoittelu on loppusuoralla, ja onkin aika kysellä Anninan fiiliksiä.

Annina, mikäs fiilis nyt, kun harjoittelu on loppusuoralla?

– Rehellisesti – yhtä aikaa väsynyt, ylikierroksilla, kiitollinen ja innokas mutta samalla tosi haikea. Kuluva kesä on ollut hurja niin maailmanmenon kuin myös sen osalta, että olen harjoittelun ohella työstänyt myös viimeisiä opintojani muun muassa opinnäytetyön merkeissä. Onneksi aihealueet pyörivät graafisen ja luovan suunnittelun ympärillä, joka on ehdottomasti helpottanut työskentelyä ja tehnyt uuden oppimisesta entistä rikastuttavampaa. Kyllähän tämä vaan kannatti!

Kertaisitko vielä, miten sait meistä tiedon ja päädyit meille harjoitteluun?

– Tämä on itseasiassa aika hauska juttu, jota pitää ensin hieman pohjustaa! Ennen nykyisten opintojeni aloittamista olen työskennellyt vaateliikkeissä, joissa olen myynnin ja asiakaspalvelun lisäksi päässyt toteuttamaan lukuisia esillepanojen toteutus- ja suunnittelutehtäviä. Minulla on Instagramissa yksityinen tili, jonne olen kerännyt näitä kokonaisuuksia ikään kuin portfolioksi.

Alkuvuodesta 2020 oli aika orientoitua työharjoittelupaikan etsimiseen, ja samoihin aikoihin sain tälle varjellulle, salaiselle Instagram-tilille seuraajapyynnön OSG Agencyltä. Tämän johdosta tutustuin yritykseen tarkemmin ja lähestyin Mikkoa sähköpostitse. Sovittiin haastattelu ja tässä ollaan! Aika ja paikka olivat selkeästi oikeat.

Mitä kaikkea olet harjoittelusi aikana päässyt tekemään?

– Olen harjoitteluni aikana keskittynyt pääasiassa visualisoimaan OSG Agencyn omaa markkinointia. Olen toteuttanut esimerkiksi sosiaalisen median postauksiin kuvituksia, suunnitellut blogipostauksiin visuaalista linjaa ja toteuttanut siihen pohjautuvia materiaaleja eri kanaviin. Kokonaisuudet ovat olleet osin itse suunnittelemia ja toteutettuja, kuin myös briiffiin perustuneita toteutuksia.

Oletko jostain työstäsi erityisen ylpeä?

– Erityisesti tykkäsin toteuttaa visuaalisia kokonaisuuksia, kuten blogipostauksia tai postaussarjoja. Verrattuna yhteen postaukseen tai kuvitukseen, niissä oli useampia osia, joiden kuitenkin tuli puhua keskenään samaa kieltä sekä muodostaa katsojalle miellyttävä, toimiva kokonaisuus alustasta riippumatta.

Entä koitko missään vaiheessa luomisen tuskaa?

– Kyllä, tai ainakin vähintään suunnittelijan kasvukipuja, joita osasin odottaa. Yksi merkittävimmistä opeista opintojen, kuin myös tämän harjoittelun aikana, oli uskallus päästää hetkeksi irti ja tehdä aivan muuta. Visio tekeytyy ja on taas uutta puhtia jatkaa, vaikka aluksi tuntuu että menee vain aikaa hukkaan. Elämä tassii – eli kaikki järjestyy.

Mikä oli harjoittelusi kohokohta?

– Vitsit, niitä on monia. Oli tosi siistiä nähdä omia kuvituksia OSG Agencyn kanavissa, mutta etänä aloittaneena oli ihanaa nähdä Helsingin tiimi ensimmäistä kertaa livenä. Se lisäsi itselle tosi paljon intoa ja jaksamista työstää viimeisiä hommia kasaan ennen silloista lomaa.

Mitä opit tästä harjoittelujaksosta?

– Harjoittelun aikana pääsin kokemaan koulussa opetetut asiat käytännössä, kuitenkin huomattavasti laajemmassa mittakaavassa ja ihka oikeassa kontekstissa. Opin käytännön asioita, kuten kuinka pienilläkin asetuksilla on merkittävä vaikutus lopputuloksen visuaalisuuteen, yhtenäisyyteen tai katsojan kokemukseen sekä itse luovasta työskentelyprosessista.

Harjoittelun suorittaminen suurimmaksi osaksi etänä sai minut katsomaan uudelleen itseni johtamisen taitoja, jotka ovat olleet hyviä, mutta joutuivat aivan uudenlaisen paineen alle. Osaamisen näkökulmasta olen ihan eri tyyppi vaikka kevääseen verrattuna, mistä olen todella ylpeä ja onnellinen.

Mitä kuuluu tulevaisuudensuunnitelmiisi – mihin jatkat tästä?

– Alan hommiin! Nyt näyttää kovasti siltä, että saavutan tavoitteeni ja valmistun joulukuussa myynnin ja visuaalisen markkinoinnin koulutusohjelmasta tradenomiksi. Syksyn varmistuneita suunnitelmia ovat ainakin viimeisten kurssien kasaanparsiminen sekä opinnäytetyön viimeistely ja palauttaminen.

Tulevaisuudessa aion ehdottomasti jatkokouluttautua joko tutkintojen tai kurssiluontoisten opintokokonaisuuksien avulla graafisessa ja luovassa suunnittelussa, mutta myös muissa markkinoinnin toiminnoissa. Viimeisiä valmistujaisiani juhlin viettämällä kuukauden Etelä-Kaliforniassa, mutta uusintareissu siirtyy odottamaan rauhallisempaa maailmanmenoa.

Annina Vaahersalo

Annina Vaahersalo
LinkedIn

Blogin piirroskuvitus Anninan itsensä käsialaa.

Koko OSG Agencyn porukka lähettää lämpimät kiitokset Anninalle harjoittelujaksosta! Kevät ja kesä oli poikkeuksellista aikaa harjoittelulle, mutta Annina suoriutui erinomaisesti eikä antanut erikoisjärjestelyiden hidastaa menoa – päinvastoin.

Takaisin blogiin