Maanantaina, 25.5.2020

Uuden työn aloittaminen etänä – Digital Marketing Specialist Trainee Minnan kuulumiset

Trainee Minna Mateer aloitti työharjoittelun etänä OSG Agencyssä

Olen Minna Mateer, OSG Agencyn uusi Digital Marketing Specialist Trainee. Olen tullut OSG:lle Saranen Consultingin koulutusohjelman kautta. Tätä ennen asuin Isossa-Britanniassa työskennellen kansainvälisessä markkinointitoimistossa Yorkissa. Siellä työskentelin paljon markkinoinnin lokalisointiin liittyvien projektien parissa, joten kotimaassa työskentely avaa minulle uusia haasteita ja mahdollisuuksia.

Uudessa työpaikassa aloittaminen poikkeusolosuhteissa

Olen ollut OSG:llä nyt kaksi kuukautta ja koko perehdytys on tapahtunut etänä poikkeustilan takia. Kaikki poikkeusolosuhteissa uuden työn aloittaneet pystyvät varmasti samaistumaan: etänä uuden aloittaminen ei ole helppoa!

Vaikka kuinka olisi nopea oppimaan ja itsenäinen työskentelijä, sopeutuminen uusiin työtehtäviin, työyhteisöön ja työpaikkakulttuuriin etänä tuo omat haasteensa. Onneksi työhön sopeutumisessa on ollut apuna minulle osoitettu mentori, joka ohjaa tekemistä ja jolta saan vastaukset tyhmiinkin kysymyksiin.

Näiden kahden kuukauden aikana olen kuitenkin pystynyt toteamaan, että etänä aloittaminen on mahdollista ja se onnistuu ihan hyvin. Vaikka tämä on kaikille uutta, nykyteknologian avulla laitteet saadaan toimitettua kotiin, viestit tulevat perille ja videokokouksissakin suunnitellut asiat saadaan käsiteltyä.

Tiimi tutuksi etänäkin

Iloisena yllätyksenä etänä aloittaessa olen havainnut, kuinka avoimesti OSG:n tiimi on ottanut uuden kanssatyöskentelijän vastaan etäyhteyksien tuomasta haasteesta huolimatta. OSG:n uskomattomalta tiimiltä on tullut monta viestiä ja puhelua, joissa he ovat esittäytyneet ja toivottaneet minut tervetulleeksi.

Etänä aloittaminen on myös siitä jännittävää, että nimien, kasvojen ja olemusten yhdistäminen ei onnistu yhtä luontevasti puhelimessa kuin esimerkiksi kasvotusten toimistolla. Puheluissa ja tapaamisissa saa jännittää, kuka siellä näytön toisella puolella oikein onkaan. Tätä ei auta, että nykyään usein pidetään videot pois päältä.

Uusia työtehtäviä, haasteita ja oppimisen iloa

Nyt kun alkujännityksestä on päästy eroon ja työt ovat alkaneet luistaa luontevammin, olen ymmärtänyt, että ei etätyöskentely niin kamalaa olekaan.

Työtehtäviini on tähän mennessä kuulunut muun muassa hakukonemainonnan suunnittelu, toteutus ja raportointi. Olen myös päässyt sukeltamaan SEO:n maailmaan tutkimaan avainsanoja ja rakentamaan optimoituja sisältöjä.

Haaste, joka tuli yllätyksenä minulle, oli antaa itselle lupa kysyä tyhmiä ja vähemmän tyhmiä kysymyksiä. Olen kokenut olevani avoin työpaikoilla ja yleensä kysyä päräytän silloin kun mielessä on jotain. Etänä kynnys kysymiseen on kasvanut, kun ei näe kollegoita ja ei tiedä kuinka pahasti keskeyttää heidän tekemisen kysymyksellä.

Vaikka minulla onkin taustaa markkinointitoimistossa työskentelemisestä, olen ymmärtänyt, että jokaisella työpaikalla on omat käytännöt asioiden tekemiseen. Etänä työskennellessä ja asiakkaiden töitä tehdessä on tärkeää, että asiat tehdään niin kuin on yhdessä suunniteltu ja että kaikki ovat kartalla siitä, mitä tapahtuu. Itselläni on ollut monta hetkeä, jolloin on täytynyt ryhdistäytyä ja vaan kysyä, vaikka luulikin ymmärtäneensä.

Nautin siitä, että tällä hetkellä saan vapaasti oppia. Ei tarvitse ottaa paineita siitä, että pitäisi osata kaikki täydellisesti. Minulle on myös annettu tilaa itse oivaltamiseen sekä ottamaan asioita haltuun omalla tahdilla. Etätyö on mahdollistanut sen, että saan itse omassa rauhassa tutkia asioita, suorittaa koulutuspäiviä ja sertifikaatteja sekä heijastaa oppimaani myös työhön.

Mitä seuraavaksi?

Etäilyn tuomista haasteista huolimatta työn makuun pääseminen uudessa toimistossa on loppujen lopuksi sujunut hyvin. Tämä kokemus on myös mahdollistanut sen, että saan kokea ensimmäisen työpäivän OSG:llä kaksi kertaa – ensimmäinen etänä, toinen toimistolla.

Rajoitusten purku vaikuttaa positiiviselta. Vaikka etätyössä on omat hyvät puolensa, en malta odottaa, että pääsen toimistolle näkemään ja kokemaan sitä oikeaa työarkea. Minkälaista työarki OSG:llä oli ennen poikkeustilaa – sitä en varmaan ikinä tule tietämään, mutta uuden arjen luomisessa haluan olla mukana!

Minna Mateer

Minna Mateer
Digital Marketing Specialist Trainee

OSG Agency on aiemminkin tehnyt yhteistyötä Saranen Consultingin kanssa. Minnan kaltaisille osaajille on tilausta, ja siksi näemme trainee- ja työharjoittelujaksot ainoastaan positiivisina kokemuksina. Mikäli työ- tai harjoittelupaikka OSG:llä kiinnostaa, ota meihin yhteyttä niin keskustellaan mahdollisuuksista.

Takaisin blogiin