Torstaina, 6.2.2020

Google Shopping – toimiiko se?

Vesa Kajander OSG Agency

Muutama kuukausi sitten Digital Marketing Specialistimme Viktor Lehtinen kirjoitti Google Shopping -mainonnan saapumisesta Suomeen. Artikkeli avasi kattavasti sitä, mistä Google Shoppingissa onkaan kysymys. Alkeiskurssi on siis käyty ja on aika sukeltaa syvemmälle Google Shoppingin kovaan ytimeen eli tuloksiin, joita sen avulla voi saavuttaa.

Nyt kun Shopping -kampanjat ovat meillä pyörineet jo jonkin aikaa, on niistä luonnollisesti kertynyt dataa, jota on mahdollista analysoida. Tässä blogissa käsitellään vertailukelpoisia suhdelukuja Google Ads -tilin mittaristosta. Luvut ovat asiakassuhteiden luottamuksellisuuden vuoksi kuvitteellisia ja lähinnä havainnollistavia, mutta lukujen väliset suhteet kuitenkin pohjautuvat todellisiin keskiarvoihin.

Google Shopping tulokset raporttikuva

Kampanjat, jotka näet oheisessa vertailussa ovat perinteisen Google Ads -tilin rakenteen mukaisesti:

  •     Shopping-kampanjat (kaikki tuoteryhmät),
  •     koko tilin SEM-kampanjat (sisältäen myös brändihaut) sekä
  •     SEM-kampanjat tuotehauilla (kaikki tuotehaut, ei brändiä).

SEM-kampanjoiden tuotehaut ovat eniten verrattavissa Google Shopping -mainontaan, koska Shopping-mainonta pohjautuu juurikin verkkokaupan tuotefeediin.

Tunnusluvut todistavat tehokkuuden

Yleisesti ottaen Google Shopping on osoittautunut erittäin toimivaksi mainosratkaisuksi omien kokemustemme perusteella. Se kerää impressioita huomattavasti enemmän kuin vastaavaa tuotetta samalla budjetilla mainostava SEM-kampanja. Mainostajalle erittäin kiinnostava tieto on myös se, että kilpailu on vielä merkittävästi pienempää verrattuna normaaliin SEM-mainontaan. Kilpailun vähyyden myötä impressiomääriä nostaa myös se, että yhdessä haussa voi näkyä useita eri tuotteita samalta mainostajalta. 

Näiden tekijöiden ansiosta CPM (=tuhannen näyttökerran hinta) on oheisessakin raportissa alle kymmenes SEM-kampanjoiden vastaavasta.  Tämä on etu, josta jokainen alusta asti Shopping-mainonnassa mukana ollut hyötyy kunnes kilpailu jossain vaiheessa kiristyy ja kustannukset nousevat normaalin SEM:n tasolle.

Google Shopping toimii myös klikkien osalta 

Shopping-mainokset keräävät siis hyvin impressioita – entä sitten klikit? Kun tarkastellaan CTR-lukemaa (Click Through Rate) huomataan, että klikkausprosentti on tuntuvasti pienempi kuin tuotehauissa ja reilusti pienempi koko tilin CTR:ään verrattuna. Kuitenkin Shopping -kampanjoiden CPC (Cost Per Click) on koko vertailun halvin.  Eli myös klikkejä tarkastellessa Google Shopping on toiminut mainosratkaisuista parhaiten.

Tuovatko Shopping-mainokset myös lisää myyntiä? 

Google Shopping on siis tehokas ja toimiva mainosratkaisu, mutta miten on kassakoneen kilinän laita – saadaanko Google Shoppingin avulla myös lisää myyntiä?

Kun tarkastellaan taulukon konversioarvo/hinta -saraketta, voidaan nähdä, että yhtä sijoitettua euroa kohden Shopping-mainonta on tuonut 182 euroa siinä missä  SEM:n tuotehaut ovat tuoneet 63,41 euroa. Brändihaut sisältäen SEM-kampanjat yltävät hieman korkeampaan euromäärään, mutta toisaalta, onhan brändihakuja tekevä jo muutenkin lähempänä ostoa kuin vasta tuotteita vertaileva hakija.  Ero ei myöskään ole kovin suuri, joten näin ollen näyttää siltä, että Shopping-kampanjat toimivat mainiosti sekä tehokkuuden että ROI:n kannalta.

Mutta ovatko Shopping -kampanjat siis tuoneet lisämyyntiä jokaista sijoitettua euroa kohden keskimäärin 182 euroa?
Eivät ole.

Vaikka näissäkin luvuissa on käytössä lineaarinen attribuutiomalli (konversiot jakautuvat kaikkien vaikuttamassa olleiden kampanjoiden kesken) on tässä kuitenkin Shoppingin osalta paljon näyttökertoja, joita ilmankin myynti olisi tapahtunut.

Onkin budjetin optimoinnillisesta näkökulmasta mielenkiintoista tutkia, mikä on Shopping-mainonnan todellinen rooli pitkässä juoksussa.  Näiden esimerkkilukujen valossahan kasvuhakkeroija laittaisi ilomielin kaiken tuotehakujen budjetin suoraan Shoppingiin, mutta kun tarkastellaan viimeisen klikin ostoja Analyticsista nähdään, että viimeinen klikki tulee useammiten SEM-kampanjoista.  Tämä kertoo siitä, että kuvahaun kaltaisella Shoppingilla vertaillaan tuotteita ja hintoja, mutta varsinainen osto tehdään hakumainoksen kautta.

Google Shopping auttaa keräämään kaikki mahdolliset eurot talteen

Yhteenvetona voi sanoa, että Google Shopping osoittautui useilla eri mittareilla tehokkaaksi mainosratkaisuksi. Euroja ajatellen Google Shoppingin tuoma todellinen lisämyynti on ollut merkittävää. Tämä voi olla verkkokaupan volyymistä riippuen sellainen summa rahaa, että se kannattaa todellakin ”ottaa pois kuleksimasta”. Mikäli haluaisit tietää todellisen lisämyynnin oman yrityksesi kohdalla, ota meihin yhteyttä niin jutellaan asiasta lisää!

Kirjoittaja on OSG Agencyn digimarkkinoinnin ja analytiikan tuloshakuinen asiantuntija, joka toimii OSG:lla Digital Marketing Managerina.

Vesa Kajander

Business Director, Digital Marketing & Analytics

050 575 2554 LinkedIn
Takaisin blogiin