Suosituimmat Google-haut 2020
Moni meistä huokaisi helpotuksesta, kun yksi aikamme ”annus horribilis” eli 2020 jäi historiaan. Jo ”kauhean vuoden” alkupuolella korona laittoi koko maailman polvilleen, ja ikävä kyllä konttaamme vieläkin.
Tämän valossa ei siis yllätä, että sekä maailman että Suomen suosituimmat Google-haut 2020 keskittyivätkin koronaan. Siinä missä vuoden 2019 suosituimmat Google-haut painottuivat huolettomasti hulailuun, uunifetapastaan tai hiustenlaittometodeihin, tätä vuotta hallitsivat pandemia ja presidentinvaalit.
Suomen googlatuimmat vuonna 2020 – kolme poimintaa
Google koostaa vuosittain meitä eniten kiinnostavimmat Google-haut Hakujen vuosi -yhteenvetoonsa. Eri kategorioista Puheenaiheet-listaus on aina ollut omasta mielestäni kiinnostavin, sillä se antaa läpivalaisun siitä, mitkä aiheet meitä ovat eniten kiinnostaneet kategorioista riippumatta. Myös markkinoinnin näkökulmasta tämä hakukonedata on kiinnostavaa, kun erilaiset tähtituotteet ja trendit nousevat esiin. Suomen suosituimmat Google-haut 2019 -artikkelissani käsittelinkin ainoastaan puheenaiheita.
Suomen googlatuimmat asiat vuonna 2020 kertovat hieman erilaista tarinaa kuin aiempina vuosina. Yhteiskunnalliset aiheet jyräsivät, ja kaupallisuus ja markkinointitrendit jäivät hakukonedatan valossa taka-alalle. Koska viime vuoden Puheenaiheet-listaus on jokseenkin monotoninen, kurkkaan tällä kertaa sen lisäksi paria muutakin listausta. Kaikki Hakujen vuosi 2020 -listaukset näet täältä.
1. Kiinnostavimmat Google-haut puheenaiheissa
Vuoden 2020 puheenaiheita hallitsi odotetusti koronavirus. Samaan aihepiiriin niputtuvat THL, koronaviruksen oireet sekä koronavilkku, jotka kaikki kertovat siitä, miten me valmistauduimme ja elimme pandemian keskellä.
Listan sijalta 10 pilkistävä Meet ei vielä vuonna 2019 olisi välttämättä kertonut kovin suurelle osalle suomalaista mitään, mutta nyt digiloikan ottanut ja etätöihin sopeutunut kansa sopii sujuvasti Google Meet -verkkopalavereita ja -tapaamisia niin töissä kuin vapaa-ajallakin.
Vaikka vuosi on ollut arjen dramatiikkaa täynnä, on meitä kuitenkin jaksanut kiinnostaa myös julkisuuden henkilöiden kohtalot. Tammikuussa maailman parhaimpiin koripalloilijoihin lukeutunut Kobe Bryant menehtyi helikopterionnettomuudessa, ja avoimesti syöpätaisteluaan dokumentoinut televisopersoona Janita Lukkarinen puolestaan marraskuussa.
Julkkiksiksi voitanee lukea myös Donald Trump ja Joe Biden, joiden kamppailu Yhdysvaltain herruudesta huipentui marraskuun presidentinvaaleihin – jälkipyykistä puhumattakaan.
2. Kiinnostavimmat Google-haut uutisissa
Koronavirus jyräsi odotetusti ykköseksi myös Uutiset-kategoriassa, mutta kolme uutista viiden kärjestä liittyi USA:n vaaleihin. Mielestäni on hyvä merkki, että rapakon takaiset asiat kiinnostavat myös meillä – sillä on väliä, kuka maailman vaikutusvaltaisimman miehen pallilla istuu. Pikainen kurkistus USA:n suosituimmat google-haut -listaukseen kertoo, että vaalitulos kiinnosti amerikkalaisia koronavirustakin enemmän niin Puheenaiheet- kuin Uutiset-kategoriassakin. Kiintoisa yksityiskohta on muuten se, että kaikissa USA:n listauksissa Donald Trump loistaa poissaolollaan.
Kotimaassa meitä kiinnostivat USA:n vaalien ja Trumpin twiittausten jälkeen Uusimaa ja valmiuslaki, jotka keväällä liittyivätkin erottamattomasti toisiinsa. Valmiuslailla rajoitettiin historiaa ravisuttelevasti suomalaisten vapaata liikkumista, kun Uusimaa eristettiin varotoimenpiteenä. Valmiuslaki rajoitti meitä muillakin tavoin, joten luonnollisesti se kiinnosti vapauteen tottuneita suomalaisia.
Vastaamo-skandaali kosketti monia. Vaikka tietomurto aiheutti hätäännystä ja huolta oman yksityisyyden suojasta, toi se esiin myös sen, kuinka moni meistä tarvitsee Vastaamon kaltaisten toimijoiden palveluita. Siksi asiasta voi löytää positiivisenkin puolen: jos naapurin Raimo käy psykologilla, on itselläkin matalampi kynnys lähteä aukomaan omia solmujaan ammattilaisen avulla.
3. Kiinnostavimmat Google-haut miten-kategoriassa
Miten-kategoria on Puheenaiheet-kategorian ohella yksi suosikeistani sen inhimillisyyden vuoksi. On mielenkiintoista nähdä, mitä asioita kysymme hakukoneelta eniten – ja samalla miettiä, miksi niitä kysymme? Miten-kysymykset ovat meille nopea ja helppo tapa saada vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kuten odotettua, koronavirus ja siihen liittyvät kysymykset koronavilkusta, testeistä ja maskeista jylläsivät täälläkin.
Listausta tarkastellessa voi kuitenkin huomata, että vaikka elimme ”annus horribilista”, kaikki ei ole kuitenkaan muuttunut – kaksi asiaa on pysynyt ennallaan. Kaiken koronakaaoksen keskellä listalla jököttävät ihmisten ikiaikaiset huolenaiheet, hakukonetulosten järkähtämättömät monoliitit: miten laihtua ja miten saada rahaa.
Nämä tutut, vuodesta toiseen miten-listoilla korkealle sijoittuvat kysymykset tuovat huvittuneisuuden lisäksi lohtua ja turvaa. Olemme ajatelleet muutakin kuin koronaa – koko maailma ei olekaan suistunut raiteiltaan.
Hakujen vuosi 2020 oli poikkeuksellinen
Hakujen vuosi 2020 oli siitä poikkeuksellinen, että käytännössä nettiä hallitsi yksi aihe. Koronavirus yhdisti maailman ihmiset – toki tavalla, jolla emme olisi toivoneet niin tapahtuvan. 2021 hauissa tulemme toivottavasti näkemään kirjaimellisesti piikin, kun koronarokotteet ja niihin liittyvät haut alkavat pyöriä sitä mukaa, kun rokotetilanne etenee.
Tulevat suosituimmat Google-haut kertovat toivottavasti myös siitä, että innostumme uusista tuotteista, palveluista ja ilmiöistä. Ja siitä, että vaikka maailmanlaajuinen pandemia pyyhkäisisi ylitsemme, emme anna sen lannistaa meitä vaan mietimme yhä: miten laihtua.
Kirjoittaja on OSG Agencyn Content Specialist, joka myöntää googlanneensa ainakin yhtä aihetta jokaisesta Hakujen vuosi -kategoriasta.
Takaisin blogiin